Θεσσαλονίκη: Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» για 1η φορά στην Ελλάδα, από το ΚΘΒΕ!

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Ένα από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον Χήθκλιφ και την Κάθριν, θα υποδυθούν ο Γιώργος Γλάστρας και η Μαριάνθη Παντελοπούλου από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Σε αυτή του τη σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα «Ανεμοδαρμένα ύψη», το πιο πολυδιαβασμένο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης και εκδίκησης. Ένα κείμενο για τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Χήθκλιφ και της Κάθριν που σημαδεύει τα μέλη των οικογενειών τους.
Το μοναδικό έργο της Έμιλυ Μπροντέ, το οποίο έγραψε όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν χρόνο πριν πεθάνει, και που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την Τέχνη, ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Γιάννης Καλαβριανός που έκανε και τη διασκευή. Και στους κεντρικούς ρόλους θα δούμε και τον Γιώργο Κολοβό ως Έντγκαρ και την Έφη Σταμούλη ως Νέλυ.
«Είναι ένα έργο που μπορεί να συγκινήσει βαθιά όπως μόνο η σπουδαία λογοτεχνία μπορεί», δήλωσε ο Γιώργος Γλάστρας Γιώργος σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, ενώ η Μαριάνθη Παντελοπούλου απαντώντας σε ερωτήσεις που της θέσαμε είπε πως το κείμενο την συνεπήρε, το διάβασε με μια ανάσα και το αγάπησε. «Είναι μια υπέροχη ιστορία, απ' αυτές που θα 'θελες να σου διηγηθούν ένα βράδυ που έξω φυσά. Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά», ανέφερε η ηθοποιός.
Στο γιατί οι ανεκπλήρωτοι έρωτες είναι τόσο δημοφιλείς στο χώρο της Τέχνης ο κ. Γλάστρας απαντά πως αυτό γίνεται επειδή «Τις σκοτεινές και ανεκπλήρωτες πλευρές της ζωής του καθενός μας τις κάνουμε Τέχνη και συρρέουμε άπαντες για να τις βιώσουμε με ασφάλεια». «Στην τέχνη, ο ανεκπλήρωτος έρωτας δεν φθείρεται και δεν πεθαίνει ποτέ», συμπληρώνει η συμπρωταγωνίστριά του κα Παντελοπούλου.
-Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση όταν διαβάσατε το μυθιστόρημα;
-Γ.Γ.: Το μυθιστόρημα το ήξερα και το αγαπούσα από παλιά. Διαβάζοντας το όμως ξανά τώρα, ανακάλυψα εκ νέου τη δύναμη που βρίσκεται συμπυκνωμένη μέσα του και με συγκίνησε βαθειά όπως μόνο η σπουδαία λογοτεχνία μπορεί.
Μ.Π.: Με συνεπήρε από τις πρώτες σελίδες. Άνθρωποι απομονωμένοι και απογυμνωμένοι από κοινωνικές νόρμες, καθοδηγούμενοι από τα πάθη τους, τα διλλήμματά τους. Άνθρωποι που για χρόνια δε λένε και δεν πράττουν αυτό που θέλουν, ενώ ταυτόχρονα είναι τόσο παρορμητικοί. Το διάβασα με μια ανάσα και το αγάπησα.
 
-Πώς βγαίνει στη σκηνή ο ήρωας/ηρωίδα που υποδύεστε; Υπάρχουν σημεία που αλλάζουν, που εστιάζει ο σκηνοθέτης; Και αν ναι γιατί;
-Γ.Γ.: Έχω την απίστευτη χαρά να παίζω έναν χαρακτήρα με υπέροχο βάθος συναισθημάτων και δύναμη ψυχής και ελπίζω να τον τιμήσω σκηνικά. Ο σκηνοθέτης μας, και διασκευαστής του μυθιστορήματος, Γιάννης Καλαβριανός, ευτυχώς δεν εστιάζει σε συγκεκριμένα κομμάτια του χαρακτήρα ή του έργου, αλλά τιμά το σύνολο της πολυπλοκότητας του βιβλίου περικλείοντας όλη την αφήγηση και όλα τα βασικά του στοιχεία και θέματα. Το αποτέλεσμα είναι να μένει πολύ πιστός στο έργο της Μπροντέ αλλά και να καταφέρνει να κρατάει ζωντανή και βαθειά την ικανοποίηση για τον θεατή όπως αν το διάβαζε.
-ΜΠ: Η ηρωίδα βγαίνει στη σκηνή ως ένα ατίθασο και παρορμητικό κορίτσι που ζει σαν αγριοκάτσικο. Μέσα από γεγονότα και συναντήσεις, έρχεται πολύ γρήγορα αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό και τα θέλω της. Η αδυναμία της να κυριεύσει πάνω στα πάθη της, την μετατρέπουν σε μια γυναίκα που τα θέλει όλα, χωρίς όρια. Κι αυτό είναι που τελικά την καταστρέφει. Αυτή είναι η πορεία της τόσο στο λογοτεχνικό έργο όσο και στη μεταφορά του από το Γιάννη Καλαβριανό. Αυτό που έχει καταφέρει ο Γιάννης είναι να εστιάσει σε εκείνα τα σημεία που θα κάνουν την ιστορία και τους ήρωές της ανάγλυφους, ζωντανούς και πραγματικούς. Σα να θες να τους μιλήσεις, να τους συμβουλέψεις! Κι αυτό είναι εξαιρετικό!
-Κύριε Γλάστρα πώς αισθάνεστε που θα παίξετε αυτό το έργο; Και πως είναι η συνεργασία σας με τη συμπρωταγωνίστρια σας την κυρία Παντελοπούλου;
-Γ.Γ.: Είμαι ευγνώμων που θα παίξω σ’ αυτό το έργο αλλά και στη συγκεκριμένη παράσταση. Με την κ. Παντελοπούλου, την Κάθριν μου, είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι και η τύχη μου είναι μεγάλη, γιατί είναι πλάσμα μεγάλης ευαισθησίας και μεγάλου ταλέντου. Αλλά η τύχη αυτή πρέπει να ομολογήσω ότι με ευνόησε με όλους τους συνεργάτες αυτής της παράστασης!
-Και εσείς κυρία Παντελοπούλου πώς είναι η συνεργασία σας με τον κύριο Γλάστρα; Και πώς αισθάνεστε που θα παίξετε σε αυτό έργο;
-Μ.Π.: Νιώθω αγωνία και περηφάνια μαζί. Είναι μια υπέροχη ιστορία, απ' αυτές που θα 'θελες να σου διηγηθούν ένα βράδυ που έξω φυσά. Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Και νιώθω και πολύ τυχερή για τη συνεργασία μου με όλο το θίασο. Είναι έντεκα υπέροχοι άνθρωποι και ηθοποιοί. Ακόμα πιο τυχερή, νιώθω με τη συνύπαρξή στη σκηνή με το Γιώργο Γλάστρα. Είναι εξαίρετος. Ένας συν-άδελφος, κυριολεκτικώς!  
 
-Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Γιατί; Τί είναι αυτό που τον κάνει τόσο δημοφιλή;
-Γ.Γ.: Τις όμορφες, τις εκπληρωμένες και τις τυχερές πλευρές τις ζωής μας τις ζούμε και τις χαιρόμαστε. Τις σκοτεινές όμως και ανεκπλήρωτες πλευρές της ζωής του καθενός μας τις κάνουμε Τέχνη και συρρέουμε άπαντες για να τις βιώσουμε με ασφάλεια. Ίσως για να τις κατανοήσουμε, ίσως για να τις αντέξουμε, ίσως για να τις ξορκίσουμε και να πάμε παρακάτω.
-Μ.Π.: Στην τέχνη, ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι ο έρωτας που ζει, που συνεχίζει μέσα στα χρόνια. Δεν φθείρεται και δεν πεθαίνει ποτέ. Μέσα από αυτόν μπορούμε να αγγίξουμε για λίγο την Αθανασία. Γι' αυτό και ίσως, τους ανεκπλήρωτους έρωτες τους συντροφεύει συνήθως ο θάνατος σαν μόνη λύση. Αυτά όλα είναι θέματα που κάνουν και πάντα θα κάνουν τους ανθρώπους να ακούν και λένε ιστορίες όπως όταν ήμασταν παιδιά. 

Χρήσιμα
Παραστάσεις από 11/2/2017: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη- Παρασκευή -Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 19.00. Εισιτήρια: από 5 έως 13€.
Πηγή:typosthes.gr