Νέος φόρος στα ρυπογόνα αυτοκίνητα για να μπουν στο κέντρο του Λονδίνου

Νέο φόρο ύψους δέκα λιρών τη φορά - περίπου 12 ευρώ - θα πληρώνουν από τον...
Οκτώβριο οι οδηγοί των ρυπογόνων αυτοκινήτων όταν μπαίνουν στο κέντρο του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν. Θα αφορά τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά πριν από το 2006.

«Κάθε χρόνο περισσότεροι από 9.000 Λονδρέζοι πεθαίνουν λόγω της πολύ κακής ποιότητας του αέρα. Η αδράνεια δεν είναι πλέον επιλογή» δήλωσε ο Καν στους δημοσιογράφους.

Ο νέος φόρος θα προστεθεί στα αστικά διόδια, ύψους 11,5 λιρών (13,5 ευρώ), που καταβάλλουν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο κέντρο του Λονδίνου από τις 07:00 έως τις 18:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Συνολικά θα πληρώνουν δηλαδή περίπου 21,5 λίρες ή 25 ευρώ.

Με την ονομασία «τοξικός φόρος» ή «T-Charge», η νέα επιβάρυνση θα εφαρμοστεί σε όλα τα οχήματα που δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς αντιρρυπαντικούς κανονισμούς και ιδιαίτερα στα οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από το 2006.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, με προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ, αν δεν λάβουν γρήγορα μέτρα για να προστατεύσουν την ποιότητα του αέρα. Αυτή η «τελευταία προειδοποίηση» που αφορά 16 περιοχές της Βρετανίας, ανάμεσά τους και το Λονδίνο, διατυπώθηκε γιατί οι χώρες αυτές «δεν φρόντισαν να διορθώσουν επανειλημμένες παραβιάσεις των καθορισμένων ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το διοξείδιο του αζώτου».

Ο ρύπος αυτός προκαλείται κυρίως από την οδική κυκλοφορία και είναι επικίνδυνος για την υγεία.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα όταν οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων ξεπερνούν τα όρια (που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ).

Μεταξύ των πιθανών μέτρων, η Κομισιόν αναφέρει τη μείωση του συνολικού όγκου της κυκλοφορίας, τη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την προσαρμογή της συμπεριφοράς των οδηγών ή ακόμη τη μείωση των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Ο φόρος «T-charge» που ανακοίνωσε ο Σαντίκ Καν αποτελεί μέρος σειράς μέτρων που αναμένεται να λάβει στη διάρκεια των επόμενων μηνών προκειμένου να μειώσει τη ρύπανση στο Λονδίνο. Ανάμεσά τους ο τερματισμός της αγοράς πετρελαιοκίνητων λεωφορείων και η εισαγωγή ζώνης περιορισμένης εκπομπής ρύπων από το 2018.

Τα αστικά διόδια θεσμοθετήθηκαν το 2003 από τον τότε δήμαρχο Κεν Λίβινγκστον με σκοπό να καταπολεμήσουν τα μποτιλιαρίσματα στο Λονδίνο.
Tromaktiko