Αν δείτε από τι κινδυνεύετε όσοι πίνετε καφέ σε χάρτινα ποτήρια του take away τότε... θα σταματήσετε αμέσως!

Πόσες φορές έχετε πετάξει το χάρτινο ποτήρι μιας χρήσεως του καφέ σας στην ανακύκλωση θεωρώντας ότι κάνετε το καθήκον σας απέναντι στο περιβάλλον;
Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τους ευαισθητοποιημένους. Τα περισσότερα ποτήρια του take away, είναι ακατάλληλα για ανακύκλωση.

Βάση της πρόσφατης έκθεσης της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου, λιγότερο από 1% των χάρτινων ποτηριών καταλήγουν τελικά στην ανακύκλωση. Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι επειδή τα περισσότερα είναι περασμένα με ένα λεπτό στρώμα πλαστικής μεμβράνης που τα κάνει στεγανά, αλλά και το γεγονός ότι υπολείμματα υγρού κολλάνε στα τοιχώματά τους, μολύνοντάς τα. Έτσι, η ανακύκλωσή τους μπορεί να γίνει μόνο σε ειδικές μονάδες, και όχι στην κεντρική ανακύκλωση. Στην Αγγλία, σκεφτείτε, υπάρχουν μόνο τρία τέτοια σημεία.

Τα νούμερα σοκάρουνΞέρετε πόσα δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή ποτηριών του καφέ; Κρατηθείτε: 20 εκατομμύρια! Το οικολογικό αποτύπωμα της καθημερινής μας αγαπημένης συνήθειας, λοιπόν, δεν είναι και τόσο αθώο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος στη σπατάλη αυτή των φυσικών πόρων σκοπεύει να προσθέσει ένα φόρο 34 cents στα ποτήρια. Toν αποκαλούν, μάλιστα, latte levy, δηλαδή εισοφορά latte. Η Αγγλία πετάει κάθε χρόνο 2,5 δισεκατομμύρια ποτηράκια μιας χρήσεως. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα εκτιμώμενα 60 δισεκατομμύρια ποτήρια καφέ που χαραμίζει ετησίως η Αμερική.

Η λύση είναι μία. Αγοράζετε ένα ποτήρι φτιαγμένο από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (γυαλί, inox, σιλικόνη, ανακυκλωμένο πλαστικό κ.ά.) και το χρησιμοποιείτε καθημερινά στο αγαπημένο σας café. Σώστε τα δέντρα! Μειώστε τη ρύπανση! Συνεχίστε να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας.

πηγή: biscotto.gr