Θεσσαλονίκη - Αθήνα σε τρεισήμισι ώρες με τρένο. 'Γεφύρι της Άρτας' το έργο

Στις 3:30 ώρες θα μειωθεί η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα, με το τρένο, υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Ιουνίου τα...

έργα ηλεκτροκίνησης, όπως δήλωσαν χθες εκπρόσωποι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ιταλικού ομίλου, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο όμως αυτό εκτελείται τον κρατικό ΟΣΕ, ο οποίος ξεκίνησε να το υλοποιεί το 1997 με αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2003, αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει.

«Τι προγραμματισμό να κάνω;» αναρωτήθηκε με νόημα ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Τσαλίδης. Είπε ότι εφόσον η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης παραδοθεί τον Ιούνιο, τότε μέχρι το φθινόπωρο η εταιρεία θα μπορέσει να δρομολογήσει σε αυτήν καινούργια υπερσύγχρονα επιβατηγά τραίνα, τα οποία θα αλλάξουν για πάντα το τοπίο του σιδηροδρόμου στην χώρα μας.

Κρίσιμο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι το ζήτημα της εξαγοράς της επίσης κρατικής εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΤΥ), για την οποία έχει υποβάλλει οικονομική προσφορά, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ της ζήτησε να την βελτιώσει με καταληκτική ημερομηνία τις 26 Απριλίου.

Ο κ. Τσαλίδης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά το ζήτημα της υποβολής καλύτερης προσφοράς για την ΕΕΣΤΥ, αλλά σημείωσε με έμφαση πως σε κάθε περίπτωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποκτήσει τεχνική βάση στην Ελλάδα, καθώς η μητρική ιταλική FSI σκοπεύει να ρίξει στην χώρα μας μισό δισεκατομμύριο Ευρώ για την προμήθεια καινούργιου τροχαίου υλικού.

Εντύπωση προκάλεσε η επισήμανση του κ. Τσαλίδη για το υπό κρατική υλοποίηση σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκης-Ειδομένης (απομένει εκεί να υλοποιηθεί το κομμάτι Πολύκαστρο-Ειδομένη), όπου τελικά η υποδομή που θα παραδοθεί δεν θα βελτιώσει την κίνηση των τραίνων, καθώς εξαιτίας κλίσης στην γραμμή θα απαιτείται η δρομολόγηση και 2ης μηχανής για να καλύπτεται το σχετικό τμήμα.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τόνισε και τις προοπτικές συνεργασίας με τον ΟΛΘ υπό την νέα διοίκηση του, προσθέτοντας πως υπάρχει ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα σύμφωνο συνεργασίας.

Πηγή:rthess.gr