Τι κρύβουν οι κλήσεις για «αντικοινωνικές παραβάσεις» με πρόστιμο «0» Ευρώ!

Στον νέο ΚΟΚ υπάρχουν δύο κατηγορίες παραβάσεων: η μία έχει να κάνει με αυτές που είναι πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων και η άλλη....

με εκείνες που φέρουν τον τίτλο «αντικοινωνικές παραβάσεις», οι οποίες διακρίνονται για τις πολύ αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, που πολλές φορές είναι δυσβάσταχτες για τον οδηγό. Οσοι δηλαδή τις παραβαίνουν θα τιμωρούνται με 60 ημέρες αφαίρεσης του διπλώματός τους, αλλά και δύο μήνες δέσμευσης των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Μάλιστα, αν ο ίδιος οδηγός μέσα σε έξι μήνες πιαστεί να κάνει την ίδια παράβαση, τότε θα του αφαιρείται για πάντα η άδεια οδήγησης και θα καλείται μετά από έξι μήνες να δώσει και πάλι εξετάσεις προκειμένου να του εκδοθεί νέο δίπλωμα. Να σημειωθεί εδώ ότι η παρακολούθηση του 50% των μαθημάτων σε σχολή οδηγών είναι υποχρεωτική. Επί της ουσίας, οι «αντικοινωνικές παραβάσεις» δεν έχουν χρηματικό πρόστιμο, οι κλήσεις δηλαδή είναι μηδενικές, ωστόσο, όπως τονίζουν στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικοί της Τροχαίας, το δύσκολο για έναν οδηγό δεν είναι να πληρώσει το πρόστιμο, αλλά να μπορέσει να αντέξει το διοικητικό πρόστιμο της αφαίρεσης για 60 ημέρες του διπλώματος, της άδειας του οχήματος και των πινακίδων.

Οταν μάλιστα πρόκειται για επαγγελματικό όχημα ή επαγγελματία οδηγό, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, καθώς τίθεται ακόμη και θέμα επιβίωσης. Σύμφωνα με την Τροχαία, οι συγκεκριμένες παραβάσεις έχουν αυτή την κωδική ονομασία (αντικοινωνικές) λόγω της αδιαφορίας των παραβατών οδηγών για τις συνέπειες αυτής της οδηγικής συμπεριφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ενώ επισημαίνεται ότι είναι σωστή η τιμωρία των παραβατών, όχι όμως τα πρόστιμα.