Έως 60 εκατ. ευρώ η "τρύπα" στην υπόθεση ΕΛΤΑ - ΔΕΗ

Πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί φαίνεται ότι έχει αποκτήσει η υπόθεση της παρακράτησης από τα ΕΛΤΑ των χρημάτων καταναλωτών από πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με πηγές των...

εργαζομένων της ΔΕΗ, η "τρύπα" που έχει δημιουργηθεί από τη μη απόδοση των χρημάτων πληρωμένων λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ, είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αναφορές, που έκαναν λόγο για παρακράτηση περίπου 20 εκατ. ευρώ, και φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η παρακράτηση χρημάτων από λογαριασμούς εξελίσσεται χρονικά για μεγάλο χρονικό. 

Άλλωστε για πρώτη φορά ανέκυψε θέμα μη απόδοσης χρημάτων των λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ, πέρυσι την άνοιξη, κάτι που ανέφερε και η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι «τον τελευταίο περίπου χρόνο έχει ανακύψει πρόβλημα με τις εξοφλήσεις των λογαριασμών πελατών της ΔΕΗ μέσω ΕΛΤΑ λόγω αστοχιών της εταιρείας αυτής».

Η έκταση του προβλήματος άλλωστε, εξηγεί και την αυστηρή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία μέσω δύο επίσημων ανακοινώσεων κάλεσε τους πελάτες - καταναλωτές να μη συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία της ταχυπληρωμής από τα ΕΛΤΑ και να προτιμούν την πληρωμή με POS. 

Αίσθηση εξάλλου προκαλεί η αναφορά της ΔΕΗ ότι τα ΕΛΤΑ είναι εισπρακτικό ίδρυμα, βάσει νόμου και διαθέτοντας την απαιτούμενη άδεια, που σημαίνει ότι εισπράττουν αυτοδίκαια τους λογαριασμούς και της ΔΕΗ, όπως και άλλων φορέων, χωρίς να χρειάζεται ειδική σύμβαση προς τούτο. 

Δηλαδή εμμέσως η ΔΕΗ άφησε να αιωρείται ζήτημα και για άλλους φορείς, για τους οποίους τα ΕΛΤΑ εισπράττουν λογαριασμούς. 

Από την πλευρά των ΕΛΤΑ πάντως, κάποιες πληροφορίες θέλουν εντός της εβδομάδας να απελευθερώνονται κάποια ποσά που αφορούν σε οφειλές του Δημοσίου, καθώς έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες από το εποπτεύον υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης. 

Τα χρήματα αυτά που υπολογίζονται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ πρόκειται να αξιοποιηθούν για την κάλυψη μέρους του ανοίγματος που έχει προκύψει. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται μια σειρά από κυρώσεις τουλάχιστον από την πλευρά του ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας. Συγκεκριμένα, αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην ολομέλεια της ΡΑΕ η άποψη ότι «η ώρα των συστάσεων παρήλθε ανεπιστρεπτί» και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ακροάσεις και να επιβληθούν κυρώσεις στους εμπλεκόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, εξέδωσε ανακοίνωση, που περιλάμβανε 5 συστάσεις για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν ή να ταλαιπωρηθούν καταναλωτές.

Ωστόσο η ΔΕΗ από την πλευρά της, απάντησε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λυθεί το θέμα για εκείνους τους πελάτες για τους οποίους το σύστημα ΔΙΑΣ καθυστερεί να παραδώσει τα αρχεία στη ΔΕΗ, προφανώς λόγω καθυστέρησης πληρωμής από τα ΕΛΤΑ και εν τω μεταξύ έχει εκδοθεί νέος λογαριασμός. 

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κινήσεων που εξετάζονται από τη ΡΑΕ, είναι να υπάρξει παραπομπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Εδώ το επίμαχο και κρίσιμο ζήτημα είναι εάν η προσωρινή διακράτηση των χρημάτων των λογαριασμών διοχετεύτηκε στα ταμεία για ενίσχυση ρευστότητας ή ακόμη και εάν επηρέασε τη διαμόρφωση των τιμολογίων των ΕΛΤΑ (αν και κάτι τέτοιο εκτιμάται ως μη πιθανό ενδεχόμενο).

Μέχρι στιγμής η εικόνα που εκπέμπεται πάντως είναι ότι τα χρήματα που εισπράχθηκαν για λογαριασμό της ΔΕΗ, χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες των ΕΛΤΑ, λόγω των σοβαρών ταμειακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ταχυδρομεία.

Πηγή:zougla.gr