Νίκος Μαστοράκης: «Παραιτήθηκα τρεις φορές από το Star εξαιτίας του Γιώργου Κουρή»

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής του Νίκου Μαστοράκη είναι και εκείνο της γνωριμίας του με τον Γιώργο Κουρή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου. 

«Τον Γιώργο μού τον είχε γνωρίσει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος τη δεκαετία του 1970, όταν ήθελε να βγάλει μια free press εφημερίδα. Ως τρελός Κεφαλλονίτης, μπορεί να στολιστεί με όλα τα δυσμενή σχόλια που θα μπορούσε κανείς να εφεύρει στην ελληνική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα, αν θέλεις να είσαι απόλυτα ειλικρινής με το όνομα και την προσωπικότητά του, θα μπορούσες να του αναγνωρίσεις μερικά πράγματα. Τον καιρό που ήμουν με τον ΑΝΤ1, είχε μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα, τη Star, η οποία με έβριζε στα πρωτοσέλιδά της με φανταστικά σενάρια για την ερωτική μου ζωή, αλλά και την επαγγελματική. Όταν λοιπόν έφυγα από τον ΑΝΤ1, ο πρώτος που με πήρε ήταν ο Γιώργος Κουρής. Μόλις με ειδοποίησε η τηλεφωνήτρια πως με ζητά, γύρισε το μάτι μου. Τον καθύβρισα στο τηλέφωνο και εκείνος μου απάντησε με τη χαρακτηριστική του φωνή: “Να σου δείξω δελτία του πρακτορείου, κάθε φορά που σε βρίζω στην πρώτη σελίδα ανεβαίνει η κυκλοφορία”
. Έμεινα κάγκελο, δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Για να μη σ’ τα πολυλογώ, επί μήνες με κυνήγησε. Τελικά, μου γνώρισε τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη και κάναμε το Star, ενώ κάποια στιγμή μού είπε και το απόσταγμα της σοφίας του. “Νίκο, σε αυτή την κωλοδουλειά που κάνουμε μονίμως θα ανησυχείς μήπως σε ρίξουν. Με εμένα δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί ξέρεις πως θα σε ρίξω στα σίγουρα!».

Παραιτήθηκα από το Star τρεις φορές εξαιτίας του. Παρ’ όλα όμως τα εμπόδια, μας έμεινε τελικά ένα είδος παράξενης φιλίας. Μάλιστα πριν από οκτώ χρόνια με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως σκοπεύει να κάνει κανάλι, εφημερίδα, site και έψαχνε όνομα. Τότε του είπα “Γιώργο, θα το βγάλεις Kontra με το σλόγκαν ‘Κόντρα σε όλους, κόντρα σε όλα’”. Κλείσαμε το τηλέφωνο και την επόμενη κιόλας μέρα είχε βγει διαφήμιση με τον τίτλο και το σλόγκαν που του είπα» αποκαλύπτει στο People o «νονός» Νίκος Μαστοράκης. «Ο Γιώργος είχε μια πλευρά καθαρά ρωμαίικη. Αν όμως με ρωτούσες αν η Ελλάδα χρειάζεται έναν άλλο Γιώργο Κουρή, θα σου απαντούσα κατηγορηματικά “όχι”».

Για τον Νίκο η τηλεόραση ήταν η ζωή του. Το μεράκι, αλλά και ένα πάθος που παραμένει ασίγαστο. Εξάλλου, ήταν και από τους πρωτεργάτες της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ωστόσο, μου εξηγεί πως θα πρέπει να αλλάξουν πολλά ώστε η ίδια να βγει από το σκοτεινό τούνελ των ανύπαρκτων ιδεών που έχει μπει. «Με τη μέθοδο που η ιδιωτική τηλεόραση διαμορφώνει το πρόγραμμά της, δεν πρόκειται να έχει μέλλον, όταν καινούρια media θα της πάρουν αυτό που απομένει και θα πεθάνει. Κάθε μέρα που περνάει σκάβει το λάκκο της ακόμα περισσότερο. Η βασική ασθένεια που την οδηγεί σε αναπόφευκτο θάνατο είναι η έλλειψη της έμπνευσης. Δεν υπάρχει έμπνευση, τόλμη, αλλά απλά αντιγραφή. Στη ζωή της τηλεόρασης μπήκε απλά η πενικιλίνη που λέγεται format. Από εκεί και πέρα η τηλεόραση το θεώρησε ως πανάκεια που θα θεραπεύσει πάσα νόσο και πάσα μαλακία. Πού κατέληξε; Τη νόσο δεν τη θεραπεύει και η μαλακία αυξάνεται κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν ελεύθερα κανάλια που να μπορούν να διαφοροποιούνται σε ύφος και ήθος, ώστε ο θεατής να έχει δίλημμα ποιο να επιλέξει.

Ο θεατής θα δει το ίδιο πράγμα. Αν έχασε τις έξι καθημερινές ώρες του Survivor στο ΣΚΑΪ, θα δει μέρος του την επόμενη μέρα σε άλλα κανάλια. Ούτε οι καναλάρχες ενδιαφέρονται πια για το πρόγραμμα που έχουν οι σταθμοί τους. Και εδώ προκαλώ όποιον θέλει να μου απαντήσει: Τι έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική τηλεόραση που να είναι δικό της (και όχι ξένο format) και ταυτόχρονα γοητευτικό, αισθητικό και να έχει πετύχει; Ακόμη και πετυχημένη μυθοπλασία είναι μετάφραση από ξένες σειρές. Τηλεόραση λοιπόν γιοκ. Έτσι, αυξάνονται οι συνδρομητές στις ειδικές πλατφόρμες και σε λίγο, όταν τα συνδρομητικά κανάλια αποφασίσουν να κερδίσουν την τελευταία και κρίσιμη μάχη, θα φτιάξουν δικό τους τηλεοπτικό προϊόν. Αν, για παράδειγμα, η Netflix ή η Cocmote TV ξεκινήσουν να κάνουν ελληνικές κωμωδίες, σειρές και προγράμματα για την ελληνική αγορά, τότε θα είναι και ο οριστικός θάνατος της ελεύθερης τηλεόρασης. Από τη σελίδα μου στο facebook έχω προειδοποιήσει αρκετές φορές τους καναλάρχες, αλλά εκείνοι μέσα στην αλαζονεία τους δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, απλώς αντιγράφουν τα λάθη των άλλων. Η μοίρα του format, όπως είναι το Survivor, είναι μία: Αυτός που θα το κάνει πρώτος θα το απολαύσει πρώτος, αλλά θα πρέπει και να το εγκαταλείψει πρώτος».

peoplegreece.com

http://www.tvnea.com