Ελληνική σαλάτα με κριθαράκι

Μία συνταγή με κριθαράκι που τρώγεται κρύο. 

Μαγειρεύεται γρήγορα και απορροφά τη σάλτσα διατηρώντας την υφή και τη γεύση του τέλεια ακόμη και κρύο ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθιστώντας το ιδανικό για υπαίθρια πάρτι και πικνίκ. 

Φρέσκα ντοματίνια και λιαστές ντομάτες, φέτα και ελιές, ελαιόλαδο, βασιλικός και μαϊντανός, δημιουργούν μία συνταγή που κρύβει μέσα της όλη τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού!

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. κριθαράκι

1/4 φλ. του τσαγιού ξύδι από κόκκινο κρασί

Χυμός 1/2 λεμονιού

2 κ.γ. μουστάρδα Dijon

1/2 φλ. τουτσαγιού ελαιόλαδο

250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

10-15 κομματάκια λιαστές ντομάτες (από βαζάκι με λάδι)

1/2 φλ. του τσαγιού μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. του τσαγιού φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος


1/4 φλ. του τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος

250 γρ. φέτα σε τρίμματα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε καλά, αφού το περάσουμε κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό για να κρυώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μεσαίο μπολ χτυπάμε το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.

Σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε το κριθαράκι, τα ντοματίνια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή και περισσότερο.

Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τα κομματάκια φέτας.
Πηγή Tromaktiko