Υγεία: Τεστ ακοής θα δείχνει τις επιπτώσεις της δυνατής μουσικής

Βρετανοί επιστήμονες ζήτησαν από το κοινό να συμμετάσχει σε ένα διαδικτυακό τεστ, ώστε να ερευνήσουν τον αντίκτυπο της σύγχρονης ζωής στην ακοή μας.

Περίπου ένας στους έξι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μερική απώλεια ακοής και έως τώρα δεν ήταν σαφές κατά πόσο η δυνατή μουσική συμβάλλει σε αυτό.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο «μουσικό παρελθόν» των συμμετεχόντων ως παράγοντα κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βασική αιτία μερικής απώλειας που μπορούμε να αποφύγουμε είναι ο δυνατός θόρυβος. Έτσι, οι ερευνητές από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία μελέτησαν κατά πόσο η δυνατή μουσική σχετίζεται άμεσα με τα προβλήματα ακοής.

Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε ένα τεστ που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ζητά από τους συμμετέχοντες να δώσουν πληροφορίες για τις μουσικές τους συνήθειες, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει την κατανόηση του προφορικού λόγου όταν υπάρχει θόρυβος.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να διαπιστώσουν κατά πόσο οι επιδράσεις της δυνατής μουσικής είναι εμφανείς έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε άτομα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική.
Tromaktiko