Η γιόγκα ανακουφίζει από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Θετικά αποτελέσματα έχει η γιόγκα στις γυναίκες που έχουν έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα πριν την περίοδό τους, σημειώνει συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα συσχετίζοντας τα δύο αυτά στοιχεία.

H επίδραση των παρεμβάσεων της γιόγκα συσχετίστηκε με τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες την περίοδο πριν την εμμηνορρυσία. 

Η Τζένιφερ Όατς, από το Κολέγιο King's του Λονδίνου ανέλυσε 15 δημοσιευμένες μελέτες για την επίδραση της γιόγκα σε προβλήματα όπως η αμηνόρροια, η δυσμηνόρροια, η ολιγομηνόρροια, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, και η προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή. Βελτίωση της διάθεσης, μείωση του πόνου και καλύτερη ποιότητα ζωής ήταν μεταξύ των θετικών επιδράσεων που βίωσαν οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην παρέμβαση που περιλάμβανε μαθήματα γιόγκας.

"Αν και η ετερογένεια των μελετών αποτέλεσε έναν σημαντικό περιορισμό για τους ερευνητές, οι ασθενείς είναι σαφές ότι μπορούν να επωφεληθούν από τη γιόγκα, ανεξάρτητα από το πόσο εντατικά θα ασχοληθούν", σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του The Journal of Alternative and Complementary Medicine, John Weeks, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη.

Πηγή:stogiatro.gr