Οργή στην Θεσσαλονίκη: Απαγόρευσαν σε παραπληγικό την είσοδο σε τρένο

Οδύσσεια το ταξίδι με τρένο για άτομα που μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.
Καταγγελία από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Κώστα Κωνσταντή.

Ο 45χρονος θέλησε να ταξιδέψει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Υποστηρίζει ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στο τρένο γιατί μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και σύμφωνα με τον κανονισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έπρεπε να είχε ενημερώσει 48 ώρες πριν για το ταξίδι του. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, χρειάστηκε να κάνει έγγραφη καταγγελία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το γραφείο του υφυπουργού υποδομών Γ. Μαυραγάνη  για να καταφέρει να ανέβει στο τρένο σήμερα το πρωί. Όπως σημείωσε στο ΡΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διέθεσε κάποιους υπαλλήλους για να τον ανεβάσουν στο τρένο. 

Ο σύλλογος παραπληγικών καταγγέλλει ότι η ταλαιπωρία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν γινόταν χρήση ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων.
Αν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει 2 μηχανήματα από πέρυσι τον Οκτώβριο, αυτά δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κωνσταντή.

Τι αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η μεταφορά ατόμων με κινητική αναπηρία, τα οποία μεταφέρονται με αναπηρικό αμαξίδιο, είναι δυνατή στις αμαξοστοιχίες, στη σύνθεση των οποίων κυκλοφορούν τα οχήματα με ειδική διαρρύθμιση χώρου ΑμεΑ. Επισημαίνεται, ότι το συνολικό πλάτος των αμαξιδίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 εκατοστά και το συνολικό μήκος το 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μάλιστα συνίσταται ο ο σχεδιασμός της μετακίνησής τους 48 ώρες (τουλάχιστον) πριν από το ταξίδι τους.

Όσον αφορά τον Προαστιακό Αθηνών και Θεσσαλονίκης, είναι εφικτή η μη προγραμματισμένη μετακίνηση επιβατών, ωστόσο στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο αυτό δεν μπορεί να γίνει.

«Σε περιπτώσεις που ο επιβάτης προσέλθει σε εκδοτήριο του δικτύου και δηλώσει την επιθυμία του για άμεση μετακίνηση, το αίτημά του εξετάζεται επί τόπου και ο ίδιος ενημερώνεται εάν είναι δυνατή η μετακίνηση που επιθυμεί ή ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες μετακίνησης (πλησιέστερος σταθμός επιβίβασης, πλησιέστερος σταθμός αποβίβασης κλπ)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πηγή:rthess.gr