Το προφίλ του άστεγου: Έλληνας στην πιο παραγωγική ηλικία των 18-44

Το προφίλ του άστεγου προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία σε μια έρευνα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Τρικάλων και Ιωαννίνων.

Η έρευνα κατέγραψε μέχρι στιγμής συνολικά 1645 αστέγους εκ των οποίων οι 691 ζουν στο δρόμο και οι 954 σε δομές.

Στο παρελθόν οι περισσότεροι ήταν μετανάστες, αλλά μετά το πρώτο μνημόνιο οι πιο πολλοί πλέον είναι Έλληνες. Από το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν προκύπτει ότι οδηγήθηκαν στο δρόμο από την οικονομική κρίση και την συνεπαγόμενη ανεργία ή από την μείωση της σύνταξής τους. Οι μισοί  απάντησαν ότι μένουν για πρώτη φορά στο δρόμο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου  Κώστα Δημουλά, επίκουρο καθηγητή Κοινωνικής Διοίκησης και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο κ. Δημουλάς ανέλυσε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προέκυψαν από την έρευνα, επισημαίνοντας ότι στο ερώτημα πού θα μείνουν απόψε, αυτό που απάντησαν οι περισσότεροι είναι «στην ύπαιθρο». Στην ερώτηση αν μένουν για πρώτη φορά στο δρόμο, υπήρξε ένα μεγάλο ποσοστό αστέγων που έχει ξ αναμείνει στο δρόμο και ένα 49% που μένει για πρώτη φορά.

Στην ερώτηση πού κατοικούσαν πριν μείνουν άστεγοι την τελευταία φορά που είχαν χώρο να κοιμηθούν και να ζήσουν,  ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε ότι είχε δικό του σπίτι ή νοίκιαζε κατοικία, και ένα μικρότερο ποσοστό έμενε σε  σπίτια συγγενών, φίλων και γνωστών.

Σχετικά με την ιθαγένεια αστέγων στο δρόμο, ο κ. Δημουλάς δήλωσε ότι οι περισσότεροι άστεγοι στο δρόμο είναι Έλληνες.

Από τους 1654, οι 793 ζουν στην Αθήνα και σε δομές ζει το 45% από αυτούς.  Στον Πειραιά καταγράφηκαν 265 εκ των οποίων μένει σε δομές και πάλι το 45%. Στη Θεσσαλονίκη οι άστεγοι που μετρήθηκαν είναι 390 και σε δομές φιλοξενείται μόνο το 33%.

Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.

Πηγή: rthess.gr

Σχόλια