Ένοχο για άσθμα και άλλα αλλεργικά νοσήματα το πρόχειρο φαγητό

Η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Respirology.

Πιθανότερη είναι επίσης η εκδήλωση αναπνευστικού συριγμού, ανοιξιάτικης αλλεργίας από έκθεση στη γύρη, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας λόγω της κατανάλωσης γευμάτων χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γκανγκ Γουάνγκ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Σετσουάν, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση 16 επιστημονικών μελετών.

Όσον αφορά τον τύπο πρόχειρου φαγητού που φάνηκε να συνδέεται στενότερα με τις αλλεργικές αντιδράσεις, πιο ισχυρή συσχέτιση καταγράφηκε με τα χάμπεργκερ, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατ’ αναλογία προς την κατανάλωση.

Η κακής ποιότητας διατροφή συμβάλλει με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος και του συριγμού μέσω πολλαπλών μηχανισμών, ανέφεραν στη σχετική έκθεσή τους οι ερευνητές. Ο κυριότερος θεωρείται ότι είναι η φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία προκύπτει από την απουσία θρεπτικών συστατικών στα πρόχειρα γεύματα, ιδίως εάν αυτά αντικαθιστούν υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σχέση και για να αναγνωριστούν πιθανές αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και των αλλεργικών παθήσεων» δήλωσε ο Δρ Γουάνγκ.


Πηγή Tromaktiko

Σχόλια