Πού τρώνε σαλάτα με τσούχτρες;

Εμείς εδώ ούτε να τις βλέπουμε δεν θέλουμε – πόσο μάλλον να τις νιώθουμε πάνω στο δέρμα μας. Ωστόσο σε αρκετές χώρες της Ανατολής οι κάτοικοι καλοδέχονται τις τσούχτρες στις θάλασσές τους, καθώς τις αλιεύουν για να τις βάλουν στο πιάτο τους. Διότι, όπως ισχυρίζονται, αποτελούν νοστιμότατη τροφή.

Για να ακριβολογούμε, οι λαοί ασιατικών χωρών γεύονται μέδουσες. Εμείς έχουμε ονομάσει τσούχτρα την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει ένα υγρό που προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.

Οι μέδουσες λοιπόν είναι σημαντική τροφή για τους Κινέζους αλλά και για άλλους Ασιάτες. Ενδεικτικά, στην Κίνα οι επεξεργασμένες μέδουσες αφαλατώνονται με εμβάπτιση στο νερό όλη τη νύχτα και τρώγονται μαγειρεμένες ή ωμές. Συχνά σερβίρονται ως σαλάτα, μαζί με λαχανικά.

Στην Ιαπωνία και στην Κορέα επίσης τις πλένουν, τις κόβουν σε λωρίδες και τις σερβίρουν ως ορεκτικό με ξίδι.

Τέσσερα πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζεις για τις μέδουσες

Δεν έχουν βασικά αισθητήρια όργανα, ούτε εγκέφαλο, όμως το νευρικό τους σύστημα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα, όπως το φως και η οσμή, και να αντιδρούν γρήγορα σε αυτά.

Το σώμα μιας ενήλικης μέδουσας αποτελείται κατά 94-98% από νερό. Πρόκειται για μία ακύτταρη, ημιδιαφανή, ζελατινώδη μάζα.

Οι περισσότερες μέδουσες ζουν δυόμισι μήνες. Ωστόσο υπάρχει ένα είδος που μπορεί να ζήσει μέχρι 30 χρόνια και ένα άλλο (το Turritopsis nutricula), το οποίο είναι αθάνατο!

Το κολλαγόνο τους είναι θεραπευτικό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πηγή Tromaktiko

Σχόλια