Ο εμπορικός πόλεμος «χτύπησε» και το Jack Daniels

Ο εμπορικός πόλεμος έπαψε να είμαι μια έννοια «αφηρημένη» και πήρε τη θέση της στο… ράφι, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα τόσο αναγνωρισμένο προϊόν όσο το Jack Daniel’s.

Η παραγωγός εταιρεία Brown-Forman αναβάθμισε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το τρέχον οικονομικό έτος λόγω των δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι δασμοί θα διατηρηθούν από την ΕΕ όλο το έτος αλλά έχει ήδη λάβει μέτρα για να συγκρατήσει την ανατίμηση των προϊόντων της στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες απάντησαν στον Τραμπ με δασμούς 25% που επέβαλαν τον Ιούνιο στο ουίσκι, τα τζιν, τις μοτοσυκλέτες και τα ουίσκι από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων προϊόντων. Η εταιρεία δήλωσε τότε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή του αμερικανικού ουίσκι που πωλείται στην ΕΕ, το οποίο σημαίνει αύξηση της τιμής του Jack Daniel’s έως και 10%,

Παρότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και κερδοφορίας, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, «το ανταγωνιστικό περιβάλλον παραμένει ισχυρό στον δυτικό κόσμο και οι δασμοί στο αμερικανικό ουίσκι ενισχύουν την αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Brown-Forman.

Παρά την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της προς τα κάτω, η μετοχή της Brown-Forman κατέγραψε κέρδη 1,8% την Τετάρτη στη Wall Street. Από την αρχή του έτους, όμως, σημειώνει απώλειες 4,7% έναντι κερδών 8,4% που έχει αποκομίσει ο αμερικανικός δείκτης &P 500 Index.

«Χτίζει» απόθεμα στην Ευρώπη

Και πριν τους δασμούς, όμως, η εταιρεία προσπαθούσε να μειώσει την τιμή του ουίσκι στην Ευρώπη, δημιουργώντας κέντρα διανομής και αποθήκες σε χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Πολωνία, όπου διαθέτει το δικό της δίκτυο διανομής.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πωλήσεις της το α’ τρίμηνο (που έληξε στις 31 Ιουλίου) εκτινάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση –κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διατηρεί εκεί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης την Τετάρτη.
Πηγή Tromaktiko

Σχόλια